What Time Is It?

I love crochet
I love making
I love blogging
I love dreaming
I love sentimental
I love photographing
I am shy
I am quiet
I am talkative
I like animation movie
I like beautiful drawing
I care for my love one
I care about how others feel
I care about what i am looking for
I care about how others think of me

Follow by Email

Friday, June 26, 2015

DSV Tahun2 : Cetakan - menghasilkan pembalut hadiah dengan teknik cetakan

Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada semua pembaca senyap yang mengunjungi laman ini. Selasa adalah hari yang mempunyai waktu seni dalam jadual waktu saya, maka hasil murid-murid kali ini telah mencapai objektif mendorong saya untuk ambil gambar dan kongsi dengan semua.

Tajuk yang saya dedahkan kepada murid-murid saya pada kali ini ialah: Hasilkan satu pembalut hadiah dengan menggunakan teknik cetakan.

Kalau mengikut RPT, bahan untuk cetakan termasuklah bongkah kayu, tali parcel dan gam uhu. Bagi Hana, budak tahun 2 yang umurnya 8 tahun, mana nak cari bongkah kayu. Kalau disuruh beli, bukan tentu dapat cari bongkah kayu di mana-mana kedai. Maka, Hana cuba menjadi lebih kreatif dan inovasi dimana bongkah kayu diganti dengan kotak air minuman. Tali parcel digantikan dengan benang kait yang senang didapati dari kedai benang ataupun kedai kraftangan. Uhu tidak diperlukan sama sekali sebab benang kait boleh diikat dengan ketat.

Mari kita mulakan PdP kita.

Bahan yang diperlukan: Kotak air minuman, benang kait, cat air, berus cat, dan kertas lukisan.


Langkah:
     1. Bersihkan kotak air minuman terlebih dahulu sebelum digunakan.
     2. Lilitkan tali benang pada kotak air minuman.
     3. Sediakan cat air dan kertas lukisan.
     4. Gunakan berus cat, warnakan hanya satu permukaan benang yang dililit pada kotak aminuman.
         (tiga permukaan untuk pegang)

     5. Cetakan corak lilitan benang yang telah diwarnakan dengan cat air ke atas kertas lukisan.
     6. Ulangi langkah 4 dan 5 untuk menghasilkan corak cetakan yang berulang.
     7. Galakkan murid mencetak corak tersebut dengan terancang.
     8. Murid boleh menggunakan warna yang berlain untuk menghasilkan karya yang lebih menarik.
Di bawah adalah hasil kerja yang dihasilkan oleh murid saya yang kreatif dan cantik.


Gambar 'close up' hasil kerja anak-anak murid saya.



Dan hasil kerja saya sebagai contoh kepada mereka.



Sekian sahaja, harap petikan saya ini dapat membantu anda dalam merancang RPH yang akan datang.

Terima kasih atas kunjungan anda.

Wednesday, June 17, 2015

My Reflection On Native Speaker Program

Assalammualaikum and good evening to all my readers. Hereby I write my reflection on Native Speaker Program that I had followed for 6 months.

I received a lot of guidance and information from my mentor (Nick Sutherland) in this program. The most effective method that helps me a lot in my teaching experience is the Classroom Behaviour Management. I make a routine for the class and the pupils enjoy it. The Full Attention Cue is working in my class control. But, I have to in force my 'hands up' rule in the class because the pupils love to call out to me. So far, I'm quite satisfies with my classroom management skill, but there still some room for improvement.

In teaching and learning section, I get many new ideas to improve my lesson going. I started to prepare some extra activities for the 'Fast Finisher'. Some of the activities I prepared are lesson related, enhance reading and writing skill and also sight words for strengthen their vocabulary. Fast finisher activity encourage pupils to complete their task in time with their full attention as poor handwriting or incorrect spellings will be sending them back to their place for corrections.

Overall, I am very thankful that I am involve in this program as it did helps me a lot in my teaching skills.

Thanks for reading.
Teacher Hana,
xoxo


Monday, May 25, 2015

Hana's Eyes On Polymer Clay


Assalammualaikum and hello to all my readers out there, how are you? Ring any bell when saw my post? I know I been missing for a very long period. Last post of mine is at January. Hello,hello, now is May, Hana.

Well, back to the topic, Polymer Clay! Have you ever heard about polymer clay? Or you are one of the clay craftsman?? Please do share with me if you make polymer crafts, I love looking at people's polymer charms,. They are so so pretty and cute. I think those whose love miniature also collect mini polymer clay item for their mini house.

For those who still new or never heard of polymer clay crafts, let's me show you some pictures of polymer charm I found in Pinterest, Google, Instagram and also crafter blog site.
source : Etsy.com

source: Pinterest

source: Tumblr

source: Etsy.com
source: Blomming.com



See, they are so nice, pretty,cute and adorable! Every time I look at the pictures, I wish I can make some of them too. Well, I consider myself a crafter too as I make amigurumi and crochet some keychains and bags. You can read them all here - Crochet Fun.

Everything is just under your fingertips if I wanna do it. See, there are so many pictures tutorial of making those cute little pretty things. Let's me show you.

source: fabdiy.com
and
source : Duitang.com
and of course there are many more.

Well, there are material ready out there too, ready to be own. Of course we will need to have tools and oven ready too, as polymer clay required baking process to be firm and hard. Another option beside using baked required polymer clay, we can try on air dry clay. As what it state, air dry, no bake require.

Google about air dry clay, suprise me, I found a recipe of homemade air dry clay!! Yeah! Why not try to use some homemade air dry clay before heading for professional air dry clay or polymer clay.

Interested in the air dry clay recipe? Let's me share what I found.

Homemade Air Dry Clay (Hana improvice version)
Ingredients:
2 cups of Cornstarch
1 cup white school glue
Baby oil few drops
food colouring (optional)

Steps:

  1. First, put the cornstarch in the bowl.
  2. Next, add some baby oil into the bowl.
  3. Then, add the glue slowly into the bowl and the start mixing it all together.
  4. If you want to make clay in several colours, separate your clay into parts. Add in food colouring to colour each part separately.
  5. Finall,  knead the dough repeatly until it is soft and sticky.

Shared by Mudworks, by MaryAnn F. Kohl, who calls it Play Clay.

Ingredients:
1 cup baking soda
1/2 cup cornstarch
2/3 cup water

Steps:

  1. First, mix the baking soda andcornstarch in a saucepan.
  2. Next, add water and stir until smooth.
  3. Over medium heat, boil and stir until it is the consistency of mashed potatoes.
  4. Put on a board to cool some, knead it until it is ready.
  5. Store leftover clay in an airtight container and it will keep for several weeks.
  6. Modelled figures will air dry very quickly and are pure white in colour.
There, two different recipes for air dry clay. You can also google for more other air dry clay recipe. So far, I will try on this two and find out which outcome is better. So, do you want to join me and our hands dirty?? Left me a link of your post in my comment box if you do join me.

Next post, I will be sharing with you my creation and a great online store in Malaysia to buy Polymer Clay! Stay in touch!!

Polymer clay away......

XOXO
Hana




Friday, January 9, 2015

Mini Dating Lunch di Georgetown

Assalammualaikum and hello to all readers.

Hari nie nak blog pasal my life pulak. dah lama dah tak tulis yang sweet2. Sejak dah mengandung dan melahirkan Baby Qaseh, Hana dengan husben jarang sangat dapat dating. Dalam setahun ada 2 atau 3 kali kot. Itu pun hati tak sedap nak tinggalkan Baby Qaseh dengan nenek dia lama sangat. Sebab kat rumah hanya ada nenek seorang. Seorang memang susah nak jaga baby. Nak gi tandas kena tunggu baby tidur. Nak mandi pun kena pasang telinga, manatau baby dah bangun tidur. So, sekali dua keluar dating dengan husben dua orang memang jarang dan kadang-kadang niat tu terbatal saje. Tapi kali nie lain dah..

Baby Qaseh dah pergi Nursery!! Mami Qaseh memang tak sudi hantar Baby Qaseh ke Nursery, tapi apa boleh buat, dah takde orang boleh jaga Baby Qaseh. Takkan nak Mami Qaseh henti kerja kan? So, sudi tak sudi, pergi juga! Baby Qaseh dah cukup besar untuk bergaul dengan kawan-kawan yang lain.

Mai, Hana tunjuk gambar Baby Qaseh happy happy main dengan kawan.

Dapat teka ke siapa Baby Qaseh??


Nie dia yang tengah sibuk naik rocking horse.

Hari nie keluar sampai Georgetown sebab tadi terima satu panggilan dari Sektor Penilaian dan Peperiksaan, diminta untuk pergi menuntut cheque. Bukan apa tiba-tiba dapat cheque, nie sebab hari tu dah susah-susah menjaga UPSR. Dah la tiga subjek berulang.

Sektor Penilaian dan Peperiksaan Pulau Pinang ada di Bangunan Tuanku Syed Putra tingkat 3. Mana lokasi? Dekat dengan Pos Office jeti Pulau Pinang.

Hah! Sekejab saje ambil cheque,tapi perjalanan ke pusat bandar yang penuh dengan kenderaan dan susah payah nak cari parking. Jenuh! Tapi takpe, alhamdulilah rezeki diberi jangan ditolak.



Lepas dapat cheque apa lagi? Jalan-jalan cari makan la. Hah.. nie yang pertama menarik perhatian dan minat Hana. Beca yang jual air kelapa dan sea coconut.


Bukan selalu boleh nampak sea coconut nie. Ambil gambar cantik-cantik. Hah!


Selalunya order air kelapa saje. Nampak kelapa kan lebih besar daripada sea coconut, lagipun sea coconut pun lebih mahal banding dengan kelapa biasa. Husben order air kelapa macam biasa. Saya pula masih ragu-ragu nak air kelapa ke air sea coconut. Tak pernah minum yang fresh from the fruit. Nak try la,tapi mahal nie. Sebiji yang kecik nie dah RM4.50. Kelapa yang besar tu baru RM3.50.

Takpe la Hana nak try juga kali nie. Selalu kena halang dengan alasan mahal la, tak sedap la, tak baloi la. Sendiri tak try mana tau kan? Ah Neh, sea coconut satu.

Ah Neh tu pun ambil la sebiji. Phek! phek! phek! Ah Neh buang kulit sea coconut tu sekelip mata aje. Camera belum sempat nak snap dah nak siap dah. Aik? Mana air dia?? Sea coconut takde air di dalam la. Dia ada isi buah dia saje la. Ah Neh tu tak sebut apa-apa aje, bungkus dalam plastik dan hulur kat saya yang mata membulat kat situ. Ok.. Nie first time tau, sea coconut asli dalamnya takde air, hanya ada isi buah.


Tu la, kalau tak try mana la tau kan. Sekarang kan dah menambah ilmu pengetahuan. Korang pun baru tau ke? Ke Hana nie je yang tak tau nie?? Sob sob..

Sea coconut nie nak sambil jalan sambil makan memang susah. Kena kopek kulit dia baru dapat makan isi. Rupa-rupanya isi sea coconut yang selalunya kita makan dalam tin makanan tu dah dicampur dan direndam di dalam air gula. Sea coconut fruit mana ada air.

So, kami pun cari la kedai makan yang dekat-dekat untuk isi perut. Baby dinasour dalam perut dah mula menari-nari dah. Kena bagi makan dulu ha.. Waktu duduk tunggu makanan sampai nie la Hana dapat kopek kulit sea coconut nie dengan tenang.


Ha. Nie snap daripada handphone husben Hana ( Zenphone 5 front camera).

Yeah,order Hana sampai dulu. Oldtown Egg Noodle! Suka sangat makan noodle, hari tu sampai buat sendiri kat rumah. Nak buat entri pasal homemade egg noodle tapi takde tangan tolong snap gambar, entri pun tak jadi. Lain kali nak suruh En. Husben ambik gambar the making proses la.

Nak pose cantik-cantik dengan Egg Noodle Hana nie.. Sedap!
Sorry ya En Husben, Hana makan dulu. Lapar dah nie. Air Lemon Ice Tea pun belum sampai lagi.

Lama tak lama jugak la nak tunggu, En Husben punya Nasi Claypot pun sampai. Tunggu apa lagi? Makan la! Eh..wait..jab Hana ambil gambar. Nasib baik pakai camera handphone aje, kalau pakai DSLR, tak makan la husben oi.

Eh, tak habis ambik gambar lagi nie.. Haha, takde la. Nie saje nak candidi En. Husben makan.

Dua orang makan set lunch kat OldTown dengan dua Ice Lemon Tea, harga RM27.30. Hana rasa harga takla mahal, dah biasa dah. Alhamdulillah, kenyang! Burp!

Patah balik pergi ambik kereta pastu heading home. Hmm..kira bayaran untuk Pegawas UPSR dah masuk dalam perut. Haha. Ok la tu, rezeki makan. 

Habis cerita...mini dating la nie,hehe..

Ok,tu je.
See ya next time.

Hugs and Kisses,
Hana.






Saturday, January 3, 2015

WhoHAA Free Redeem Point Giveaway #Day3



Assalammualaikum and hello to all my readers. How's your new year celebration so far? I don't really celebrate this year as I give my respect to the flood victims in all the states in Malaysia that encounter the horrible flood. Can you imagine if you are one of the victim and people who are safe from flood happily celebrate new year with parties and fireworks? That is kinda cruel. So, I stay at home with my baby and didn't involve in any kind of parties or celebration. I just pray for the flood victims.

But, life have to go on. 2015 is here. Thereby, WhoHAA is giving away free point in this month. And, I got it already!! I'm so excited that I feel like to share it with everyone.

First, I just wanna briefy introduce what is WhoHAA to you. Long story short, WhoHAA is a advertising platform that allow customer to view the ad, answer a simple question regarding the ad and then earn some points. The collected points can use to redeem some vouchers or item.

Register as WhoHAA member here!!

The free point code for today is..



So,faster head to WhoHAA now!!

See ya there,bye.

Followers

 

Adore The Sunshine Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang